Covid maatregelen: actueel

Coronavirus

De veiligheid en gezondheid van onze klanten staat bij ons uiteraard voorop. Wij houden de informatie omtrent het coronavirus (COVID-19) dan ook nauwlettend in de gaten zodat wij je zo goed mogelijk kunnen helpen en informeren.

Wanneer je een reis geboekt hebt bij één van onze reisadviseurs dan kun je voor advies, informatie en vragen m.b.t. omboeken of annuleren contact opnemen met de reisadviseur. Voor de meest up-to-date informatie verwijzen wij je naar de websites van de officiële instanties onderaan deze website.

Gaat mijn vakantie door?

 • Is het reisadvies voor je bestemming code geel? Goed nieuws! Dan gaat je vakantie door. Liever nog niet op vakantie? Vraag je reisadviseur of je kunt omboeken. Annuleren is alleen mogelijk volgens de voorwaarden van de reisuitvoerder. 
 • Is het reisadvies voor je bestemming code oranje én vertrek je binnen twee weken? Dan kun je veelal kosteloos omboeken of annuleren in overleg met de reisuitvoerder. Je persoonlijke reisadviseur kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn.
 • Is het reisadvies voor je bestemming code oranje én vertrek je pas later? Dan wordt je reis (nog) niet kosteloos geannuleerd. De kans is groot dat het reisadvies nog wordt aangepast en dat je reis dus door kan gaan. De Planeet Reizen houdt je op de hoogte.

Let op! Bovengenoemde richtlijnen kunnen afwijken. De voorwaarden kunnen per reisuitvoerder verschillen. Vraag altijd je persoonlijke reisadviseur naar de mogelijkheden en voorwaarden die van toepassing zijn op jouw specifieke situatie.

Bij het aanpassen van het reisadvies houdt het Ministerie van Buitenlandse Zaken vooral rekening met gezondheidsrisico’s en dus niet met het feit dat bezienswaardigheden en openbare gelegenheden nog beperkt geopend zijn. Helaas kun je hier wel mee te maken krijgen tijdens een vakantie. Neem voor informatie contact op met je reisadviseur.

Griekenland strand - gezinsreizen - De Planeet Reizen

Welke gezondheidsmaatregelen gelden er op mijn vakantiebestemming?

Je kunt weer op vakantie naar ‘gele’ bestemmingen (bestemmingen waarnaar men ook voor vakantie heen kan). Voor het reizen naar deze bestemmingen moet de reiziger wel rekening houden met enkele voorzorgsmaatregelen.

Ben ik verplicht een mondkapje te dragen?

Het is verplicht om zowel op de luchthaven als tijdens het boarden en tijdens de vlucht een mondkapje te dragen. Bij sommige maatschappijen krijg je een mondkapje, maar bij andere niet. Zorg er dus voor dat je deze (voor de heen- en de terugreis) bij de hand hebt, want in een uiterste geval kan dit vluchtweigering betekenen.

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig?

Alle passagiers moeten een gezondheidsverklaring meenemen. Het betreft een eenvoudige gezondheidsverklaring die je van tevoren kunt downloaden, invullen en mee kunt nemen naar de luchthaven. Hiervoor is geen dokterverklaring o.i.d. nodig.

Is een PCR-test verplicht?

Voor enkele landen is het verplicht een zgn. COVID PCR-test met een negatief resultaat te overleggen. De voorwaarden hiervoor kunnen per land iets verschillen.
Check op nederlandwereldwijd.nl let op: dit kan dagelijks veranderen!

Hoe zit het met de reisverzekering?

Het is van groot belang dat je goed verzekerd op reis gaat. Wij adviseren je dan ook te allen tijde een goede reisverzekering af te sluiten. Informeer bij je verzekering of de gevolgen van het coronavirus op de uitvoering van de reis (en eventueel daaruit voortvloeiende kosten) gedekt worden.

Wat moet ik doen als ik twijfels heb over mijn reis?

Neem contact op met je persoonlijke reisadviseur om je twijfels te bespreken. Hij/zij kan je van objectieve informatie voorzien zodat je een goede afweging kunt maken wat voor jouw de beste beslissing is.

Hoe zit het met repatriëring?

Wij begrijpen heel goed dat je je misschien zorgen maakt over een eventuele nieuwe uitbraak van het coronavirus op de vakantiebestemming. Mogelijk heb je verontrustende berichten gehoord dat je niet gerepatrieerd wordt als de situatie tijdens de vakantie ineens verandert van code geel naar code oranje. Dit is inderdaad het geval wanneer je een ‘losse vlucht’ hebt geboekt of zelf je reis hebt samengesteld. Maar heb je een pakketreis geboekt bij een Nederlandse ANVR en SGR aangesloten touroperator dan wordt je wél gerepatrieerd. Zij hebben de plicht om voor hun reizigers te zorgen. Als het reisadvies naar code oranje gaat, dan halen ze mensen terug.

Wat zijn de cijfers van de coronabesmettingen op mijn bestemming?

Wellicht geeft het je een geruster gevoel als blijkt dat de vakantiebestemming vergelijkbare of zelfs betere omstandigheden heeft dan Nederland. Op deze website vind je de cijfers over de coronaverspreiding wereldwijd.  

Waar kan ik het beste een PCR-test doen?

De meest voordelige manier om een spoedtest te boeken is hier:

https://spoedtest.nl/vakantiexperts/

We hebben een exclusieve prijsafspraak voor onze klanten.

Je kunt ervan op aan dat bij alle reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen de veiligheid en gezondheid van hun reizigers voorop staat. Daarbij moet je o.a. denken aan:

De vlucht

 • Contactloos inchecken en boarden
 • Mondkapje verplicht
 • Lucht wordt gefilterd
 • Speciale training voor staff en crew

De transfer

 • De transfer is gedesinfecteerd
 • Mondkapje volgens lokale regels

Het verblijf

 • Lokale vertegenwoordiging via Whatsapp, Skype of telefoon.
 • Verhoogde frequentie van schoonmaak en desinfectie gedurende je verblijf
 • Fysieke afstand voor staff en gasten, ook in het zwembad 
 • Extra hygiënemaatregelen bij restaurants, bijv. bediening aan tafel i.p.v lopend buffet

Check voor je vertrekt altijd de lokale regels op de website van Buitenlandse Zaken.

TIP: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken.

rondreizen - vliegtuig - De Planeet Reizen

De vijf meest gestelde vragen & antwoorden

Ik wil graag boeken, maar is mijn bestemming veilig? En wat als mijn bestemming toch van geel weer op oranje gaat?

Een geel reisadvies (verklaard door BuZa i.o.m. RIVM) betekent dat je mag reizen. Het risico is nooit 100% uit te sluiten. En verandert de situatie dan helpen we je natuurlijk. Zie ook het onderwerp hierboven over ‘repatriëring’.

Graag wil ik met het vliegtuig, maar is het veilig om met veel mensen in het vliegtuig te zitten?

Het HEPA-luchtsysteem in een vliegtuig zorgt ervoor dat heel schone lucht op een speciale manier circuleert. Daarnaast nemen de airlines hun maatregelen: ga ervan uit dat er minder service is aan boord. Er zal ook minder heen en weer worden gelopen door de crew, het verplichte mondkapje etc.

Mag ik annuleren als ik het toch niet aandurf om te gaan of geen rekening wil houden met de maatregelen?

Natuurlijk mag je altijd annuleren. Maar als de kleurcode van het reisadvies geel is, kan er worden gereisd en mag je niet kosteloos annuleren. De maatregelen zullen niet veel anders zijn dan in Nederland.

Kan ik wel echt genieten op de bestemming; hoe is mijn verblijf in het hotel, kan ik spontaan een terrasje pakken, naar een restaurant gaan of activiteiten ondernemen? 

Je dient je ook op de bestemming natuurlijk te houden aan de regels die daar gelden. Dat kan te maken hebben met het houden van afstand of vooraf reserveren om iets te bezoeken of te nuttigen.

Wat gebeurt er als ik daar ziek word, of iemand van mijn familie of vrienden waarmee ik op stap ben?

Je moet altijd -en dus nu ook- zorgen voor een goede reis- en annuleringsverzekering.  Check voor vertrek of je goed gedekt bent in het buitenland. Verder dien je je te houden aan de regels die er worden gesteld aan zieke mensen. En moet je in quarantaine, dan kan de reisorganisator je hulp en bijstand bieden, maar de kosten zijn voor jezelf. Vandaar dat een goede reis- en annuleringsverzekering belangrijk zijn.

Handige websites

Voor de meest up-to-date informatie verwijzen wij je naar de websites van de officiële instanties:

RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen)

Ministerie van Buitenlandze Zaken

Verbond van Verzekeraars

IATA Travelcenter (maatregelen per land ter beperking van verspreiding van het coronavirus)

De informatie omtrent het coronavirus wordt dagelijks aangepast. Wij doen uiteraard ons uiterste best deze pagina up-to-date te houden. Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend

Heb je een vraag over vouchers? Kijk dan op deze pagina.


Maak een afspraak

Laden...